• remia-lekkerste-2015
    Remia consumentenservice
    ☎ 0800 0 222 555
    ✉ info@remia.nl

Ghana project geslaagd

Een van de redenen om eens een echt Afrikaans land te bezoeken is wel om onze kinderen een completer beeld van de wereld te laten zien. Ons dorpje Bilthoven is natuurlijk een prima gemeenschap maar geeft wel een eenzijdig beeld, veel rijkdom , alles is goed geregeld en kinderen hebben over het algemeen relatief weinig zorgen.

We kozen voor Ghana omdat de mensen ondanks de armoede heel vriendelijk en vrolijk zijn. Bovendien is er een stabiel politiek klimaat en is het er veilig. Indra maakte kennis met een Ghanese student (Sammy) op de Hogeschool Utrecht waar ze werkzaam is en uit het contact groeiend een warme vriendschap. Sammy hielp ons met de voorbereiding van onze rondreis en het idee ontstond om ook zijn geboortedorp te bezoeken in Ghana: Serwi Bekwai een klein arm dorpje van een paar duizend inwoners gelegen 150 km ten zuidwesten van de tweede stad van Ghana Kumasi. Graag wilden we Sammy, zijn familie en oude basisschool helpen en zo ontstond het idee om (sport)kleding, schoenen en toiletartikelen te verzamelen. We benaderden de Emmaus en Hema in Bilthoven, DOSC, FC De Bilt en een aantal bewoners van onze wijk Vogelzang. Dankzij hun fantastische bijdragen vertrokken we met elf koffers uit Bilthoven.

Vanaf de hoofdstad Accra begonnen we aan onze fascinerende en spannende rondreis. Via het Volta gebied, Kumasi, Tamale richting het noorden waar we langs de grens van Burkina Fase weer richting het zuiden afdaalden. Elk dag was er wel weer een bijzondere ervaring, prachtige Afrikaanse hutten dorpjes, hele lieve mensen, schattige kleine kinderen die je zo graag willen vasthouden of knuffelen, prachtige natuur (tropisch oerwouden met o.a. olifanten, antilopen, apen en krokodillen), heerlijk fruit maar ook veel armoede of hele triviale dingen zoals pech onderweg, geen water of stroom e.d.…..Na ruim twee weken bereikten we ‘s avonds Serfi Bekwai. De inwoners waren al volledig op de hoogte van onze komst en toen we de volgende ochtend op het centrale plein van het dorp aankwamen werden we door honderden kinderen, hun ouders, de ‘queen mother’, het dorpshoofd en de schoolleiding van het dorp verwelkomt. Als hoogwaardigheidsbekleders werden op het plein ontvangen. Na een rondje gelopen te hebben en de meeste kinderen een high five te hebben gegeven mochten we plaatsnemen op de eretribune.

De ene toespraak na de andere volgde en er waren vele loftuitingen richting ons. Daarna werd van John verwacht als ‘’hoofd van het gezin’’ conform de Ghanese cultuur het woord tot de kinderen te richten. In het Twi’s sprak hij een aantal woorden wat tot enorme hilariteit leiden. Daarna werden zang en dans afgewisseld en was er een discussie tussen kinderen of meisjes en jongens dezelfde rechten hadden op toegang van het onderwijs.

Aan het eind van de dag werd onze koffer met sport shirts, gekregen van DOSC en FC de Bilt, overhandigd aan het schoolhoofd. Iedereen stond vol verbazing te kijken naar de mooie shirts die de schoolkinderen konden gebruiken voor het voetbal dat enorm leeft in Ghana. Zelf kregen we een oorkonde als dank.

De volgende dag bezochten we eerst Sammy’s familie die ons hartelijk verwelkomde en zij zorgden voor de verdeling van alle kleding en schoenen die we hadden meegenomen. Ze waren er geweldig blij mee.

Daarna gingen we naar de school om met een aantal kinderen een knuffelaap te maken. Indra had thuis alle voorbereidingen getroffen om van een paar sokken een aap te kunnen maken. Met een koffer vol sokken, naalden, scharen, garen, knopen en opvulmiddel begonnen we dan deze dag met veertig kinderen met het project aap. Dat was een behoorlijke uitdaging omdat niet alle kinderen zelfstandig konden werken. In een bedompt heel warm lokaal met twee peertjes hadden we al moeite om het garen door de ogen van de naalden te krijgen! De kinderen waren euforisch en in de klas was het een enorme gezellige chaos. Kinderen die niet geselecteerd waren om mee te doen deden er van alles aan om toch de klas binnen te komen om een glimp van het project op te vangen. Aan het eind van de ochtend moesten we besluiten een aantal lokale naaisters in te huren om toch alle apen af te krijgen.

Met man en macht en met hulp van onze dochters Sacha en Hannah en drie extra naaiers die zich de hele dag in het zweet werkten kregen we het voor elkaar de 40 kinderen met een knuffelaap naar huis te sturen. Weliswaar had de ene aap geen arm, been of oog maar dat deerde de kinderen niet ze waren blij en trots om de knuffel mee naar huis te nemen. Het was een ongelofelijke klus maar wat hebben we ervan genoten om met deze bijzondere lieve kinderen de hele dag samen te werken. Einde van de dag mochten we nog een prijs uitdelen voor groepjes met kinderen die een aantal gerechten hadden klaar gemaakt. Daarna werden we wederom door het schoolhoofd toegesproken en bedankte hij ons heel hartelijk voor de mooie shirts ‘’ we are just a spot on the map and Mr John and his family visited our school and brought these wonderful shirts, listen kids these shirts are amazing and of perfect quality! “” dat ging zo even door en we werden er verlegen van…

Daarna wilde iedereen met ons op de foto, de schoolleiding, leraren, klassen en individueel. Rond vijf uur werden we met een wagen met sirene het school-terrein afgereden en konden we zeer vermoeid maar ook zeer voldaan terugkeren naar het hotel waar we snakten naar een koud drankje.

De volgende dag hervatten we wederom onze rondreis en konden in Lake Busumtwe even een paar dagen tot rust komen. Zeer tevreden keken we terug op de prachtige en betekenisvolle dagen. De kinderen en het dorpje Serwi Bekwai zullen we voor altijd in onze harten sluiten.

Via deze weg willen we de Stichting Emmaus Bilthoven enorm bedanken voor de schenking van de vele koffers met kleren en schoenen. DOSC/volleybal en FC de Bilt bedanken we graag voor de vele sportshirts/tenues bijna honderd in het totaal! De Hema Bilthoven voor ondergoed en toiletartikelen en dan onze lieve Villa Vogelzang bewoners die ons enorm gesteund hebben met allerhande spullen!