• remia-lekkerste-2015
    Remia consumentenservice
    ☎ 0800 0 222 555
    ✉ info@remia.nl

Pepernotenschaaktoernooi

Zoals ieder jaar wordt net voor pakjesavond het pepernotenschaaktoernooi gehouden. Traditiegetrouw beginnen we met pepernotenschaak, waarbij de pionnen door pepernoten vervangen zijn en geslagen pionnen mogen worden opgegeten. En daarmee was niet langer het mat zetten van de tegenstander het doel, maar veranderde het doel in “zoveel mogelijk pepernoten slaan” (en opeten).

Pepernoten i.p.v. pionnen.

Na deze eerste ronde werd een aantal schaakvarianten gespeeld. Dit jaar waren dat “Terugplaatschaak” en “Damslagschaak”. In de eerste variant worden de geslagen stukken teruggeplaatst op het bord. Hiermee kun je je tegenstander aardig vastzetten door de stukken op voor haar/hem vervelende velden te plaatsen. Je kunt op deze manier zelfs een mat voorkomen. Bij Damslagschaak mogen de stukken slaan alsof ze een dam zijn, en kunnen daarmee in een zet meer dan een stuk slaan.

Deze avond ontbrak ook een lesje schaakgeschiedenis niet. Op 24 november, twee dagen na het pepernotentoernooi, begon de tweekamp om het wereldkampioenschap schaak. We zijn daarom de geschiedenis in gedoken en hebben de prestaties van de huidige wereldkampioen Magnus Carlsen besproken en natuurlijk onze enige Nederlandse wereldkampioen Max Euwe. Ook andere Nederlandse schakers kwamen langs, zoals Jan Timman en de familie Van Foreest.

Jan Timman (links) en Max Euwe (rechts). Jan Timman bezette in de jaren tachtig de tweede en derde plaats op de wereldranglijst. Max Euwe was wereldkampioen van 1935 tot 1938. Max Euwe is de enige Nederlandse wereldkampioen schaken.