• remia-lekkerste-2015
  Remia consumentenservice
  ☎ 0800 0 222 555
  ✉ info@remia.nl

Informatie jeugdschaken bij D.O.S.C.

Voor wie?

Voor alle kinderen vanaf groep 3 die zes jaar of ouder zijn.

De opgaven woorden direct door de leraar nagekeken.

De opgaven woorden direct door de trainer nagekeken.

Wat doen we?

Lessen

De kinderen worden op niveau in groepen gedeeld. De avond begint met een schaakles van een half uur. Voor de lessen wordt de stappenmethode gebruikt. Per groepje wordt met oefenboekjes en demonstratieborden de stof geoefend. Tijdens het laatste half uur wordt gespeeld voor de interne jeugdcompetitie.

Wanneer en waar

Iedere maandagavond van 18.30 tot 19.30 uur in het D.O.S.C. paviljoen (zie Route).  Raadpleeg de Agenda Jeugdschaken zodat je niet voor niets komt.

Clubcompetitie

Ieder jaar doen we mee met de clubcompetitie. In deze competitie speel je in een team met vier schakers, een aantal wedstrijden tegen andere clubs. Je speelt zeven tot acht wedstrijden per jaar, dat betekent dat je ongeveer iedere maand een wedstrijd speelt. De wedstrijden worden gespeeld op de clubavond van de thuisspelende partij. Natuurlijk speel je ook thuiswedstrijden.

Grand Prix en andere toernooien

We nemen regelmatig deel aan de Grand Prix toernooien, waarin je alleen speelt (niet in een team). Deze toernooien worden iedere maand gehouden bij steeds een andere club. Kijk in de nieuwsberichten naar de verslagen of in onze prijzenkast naar wat onze schakers gewonnen hebben.

We doen ieder jaar mee met het toernooi voor E-teams. In dit toernooi speel je in een team met vier schakers. Je mag aan dit toernooi meedoen tot je 8 jaar bent.

Meedoen en inschrijven (en uitschrijven)

Je kunt drie keer meedoen om te kijken of je schaken leuk vindt.  Meld je vooraf aan via schaken@dosc.nl zodat we oefenspullen voor je hebben.

Na drie keer meedoen moet je besluiten of je lid wilt worden van D.O.S.C..  Meer informatie over het lidmaatschap van D.O.S.C. vind je op deze pagina.

Inschrijven kun je via de website van D.O.S.C. onder het kopje Mijn DOSC. Meld je inschrijving bij je trainer!

Na inschrijving ontvang je een oefenboek.

Uitschrijven kun je per e-mail doen door je afmelding te sturen naar schaken@dosc.nl en via de website onder het kopje Mijn DOSC.

Clubkleding

De clubkleding van de jeugdschakers bestaat uit een rood polo-shirt met opdruk. De kleding is verplicht tijdens wedstrijden, bijvoorbeeld tijdens de wedstrijden in de clubcompetitie, de Grand Prix enz.

De kleding mag alleen tijdens de schaakwedstrijden gedragen worden, dus niet op school, thuis, clubavond of naar een andere sport.

De kleding is te koop voor 20 euro via de trainers. De kleding kan  ook gehuurd worden voor 2,50 euro per half jaar (van september tot januari en van februari tot juli) of 5 euro per jaar. U betaalt een borg van 15 euro naast de huur. Bij huur betaalt u dus 20 euro, waarvan u aan het eind van het jaar bij inlevering van het polo-shirt (mits in goede staat) weer 15 euro terug krijgt.

De kleding moet gewassen worden in de handwas of fijn/kort wasprogramma op 30 graden. De kleding niet in de droger doen.

Ouderdeelname

Zonder ouders kan de jeugdclub niet bestaan. Wij verwachten van ouders ondersteuning bij de organisatie van de lessen op maandagavond en bij de begeleiding van de schakers bij wedstrijden. Deze ondersteuning vergt naast de aanwezigheid geen of nauwelijks voorbereidingstijd.

Voor de ondersteuning tijdens de lessen onderscheiden we daarbij in elke groep (naast de schaaktrainer die de lessen verzorgt):

 • de hulptrainer
 • heeft voldoende schaakkennis om de kinderen te helpen hun oefeningen te maken.
 • krijgt instructie van de schaaktrainer
 • handhaaft mede de rust in de groep
 • helpt bij het opruimen aan het einde van de avond
 • de hulpouder
 • kijkt de oefeningen m.b.v. een antwoordenboek na
 • handhaaft mede de rust in de groep
 • begeleidt de interne competitie (noteren van de uitslagen, koppelen van tegenstanders)
 • helpt bij het opruimen aan het einde van de avond

Rouleren bij de ondersteuning is natuurlijk mogelijk.

Binnen D.O.S.C. worden bardiensten  verricht door alle (ouders van) leden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail met uw vragen sturen naar schaken@dosc.nl.

U kunt zich ook wenden tot de Marnix de Ridder (jeugdleider) die iedere maandagavond van 18.15 tot 19.30 uur aanwezig is in het D.O.S.C. paviljoen. Let op: van 18.30 tot 19.00 uur wordt schaakles gegeven.

Partijtje spelen voor de interne competitie

Partijtje spelen voor de interne competitie